Egyformán jó

Csehov, Krlezsa, Jókai és Mann is írtak a családról. Talán nem jut eszébe senkinek, hogy összemérje ezeket.  Mindegyik másként jó. A gondolkodók gondolatai is másként jók. kiss33jános és nagy44béla viszont egyformán rosszak.

Mindannyian röhögtünk a holt költők társasága filmen, ahol egy diagramon kellet bemutatni a vers értékét. Ma,  én is röhögtem, amikor megkérdezték tőlem, hogy egy gondolkodótól miben különbözni elképzelésem a tudományról.

Egyszer egy könyv előszavába ezt írtam: A nagynéném fasírtja vagy az ön nagymamájának a fasírtja volt jobb minőségű? Ilyen szamárságokat nem illik kérdezni. Ki akarja mérni azt a felejthetetlen ízt amit a nagymama fasírtja előidéz? Nehéz lenne mérni a különbséget a két fasírt között. Semmivel sem könnyebb megkülönböztetni a Budapesti hamburgert a Milánóitól. Az elsőt (fasírtot) azért nem érdemes mérni mert másként jó, az utóbbit (hamburgert) meg azért nem mert egyformán jó. Még egy furcsa kérdés? Apám pofonja vagy az ön apja pofonja volt a rosszabb? Semmivel sem könnyebb megkülönböztetni mi a rosszabb ha önt veri át a biztosító cég 1000 márkával vagy engem. Az elsőt (pofont) azért nem érdemes mérni mert másként rossz, az utóbbit (átver a biztosító) meg azért nem mert egyformán rossz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email