Repül már a hógolyó

Drégelylászló

Juj, de jó!/Hull a hó! /Repül már a / Hógolyó. /Messze száll, /Meg sem áll, /Míg egy orra,/ /Rátalál. /Aki sír, /Annak fáj, /Megfoglak,/Szaladjál. (Drégely László)

 

Keresem, hogy ki hajította el a hógolyót, ami egyelőre néhány finnyás orron köt ki. Addig jó amig nem lesz lavina, aminek nem csak néhány orr lesz az áldozata. Ismét a kompetencia fogalmának kiürülésén siránkozom. A következőre kompetencia elvárásra bukkantam:

Ismeri és érti a gazdálkodási folyamatok irányításának, szervezésének és működtetésének alapelveit és módszereit, a gazdálkodási folyamatok elemzésének módszertanát, a döntés-előkészítés, döntéstámogatás módszertani alapjait.

 Csak két bajom van. Első, ha valaki valamit ismer, akkor az nem jelent kompetenciát. Második, negyvenegy év döntéstan tanítás után felelősen kijelentem, hogy ilyen diákom még nem volt. Sőt én sem ismerek néhány követelményt. A döntéstámogatás módszer-tanai (módszerek a módszerek megalkotásáról) azt jelenti hogy kellen tudnom a mesterséges intelligencia kialakulásának módszerét. Nem tudom. Ennek ellenére a Doctus köszönöm jól van annélkül is, hogy tudnám milyen módszerrel dolgoztak azok akik megalkották a mesterséges intelligenciát.

Van egy jó (olvasd csak egy) közgazdaságtan tanár ismerősőm. Őt sem írigylem. Ott a következő kömpetenciára kell megtanítani:

Rendelkezik a gazdaságtudomány alapvető, átfogó fogalmainak, elméleteinek, tényeinek, fejlődési jellegzetességeinek és összefüggéseinek ismeretével a releváns gazdasági szereplőkre, a gazdasági funkciókra és folyamatokra, a gazdaság ágazati szerkezetére és a gazdaság komplex rendszerére vonatkozóan

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email