Kitalált nosztalgiák

Ebédelünk, és mint annyiszor, egymást nem halljuk, viszont tisztán haljuk a másik asztal hangoskodását. Három nyugdíjasnak tűnő hölgy nosztalgiázik. – Én délben hazamentem az iskolából. Sok osztálytársam ott maradt. Milyen jókat ettek a napköziben – panaszkodik az egyik hölgy.

JokajaNos, az első kérdésem: milyen kaja várt otthon? Lenne több is de most nem ezt akarom hangsúlyozni. A kitalált nosztalgia, amikor nosztalgiát érzünk olyan dolgok iránt, amelyek nem voltak.

Fura dolog az emlékezet. Valaki így valaki úgy hozza vissza a régi képeket. Megkérdezték Edisontól, hogy hogyan érzi magát több mint 800 sikertelen kísérlet után. “Egyetlen sikertelen kísérletem sem volt, mindegyikből tanultam, hogy miként nem működik”

ExperimentTalán a következő tanulságosabb: „Olyan emberként, aki nemrég még pályafutásának ígéretes szakaszában járt, vakmerő, illetlen, és önpusztító dolog lett volna úgy beszélnem saját munkámról, mint amely valóságos forradalmat robbanthat ki.” (Thaller: 2015, 214) Ez az a dió amibe annyiszor beletört a fogam. Kitalált nosztalgia lenne az is, hogy amikor fiatal voltam forradalmi változtatásokat gerjesztettem. Minden oktatásváltoztatás csírára megmagyarázták, hogy apróságok miatt nem kell forradalmat csinálni, és semmi szükség sincs paradigmavaltasra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email