bele akarták a gyömöszölni a logarlécet az aktatáskába

„… aktatáskás ősemberek vagyunk, és alig várjuk, hogy egy bölcs ember történeteket meséljen nekünk.” (Pink) Nos, erre lehet mondani: talán igen talán nem.

A kilencvenes évek elején Balatonkenesén a közönségszavazatokban csak második tudtam lenni, hiszen néhány évig rám vert a „számvitel nem-számviteleseknek” című műsor. Szóval a logarlécet aktatáskára cserélő mérnökök bele akarták a gyömöszölni a logarlécet az aktatáskába.

LogarlecTalán a „Misbehaving” mozgalom próbálkozik leginkább elkülöníteni a Humán (ember) összképét az Ekonoktól (Homo economicus). Kahneman (2012) is átvette az Ekon fogalmat R. Thalertól, és a Gyors és lassú gondolkodás című könyvében egy fejezetet szentel az Ekonok és Humánok vizsgálatának. Itt és most, úgy látom, hogy e törekvés után is az Ekonok a tudományok mostohatestvérei maradnak. A napokban, kaptam egy ajánlatot, hogy nem-közgazdászoknak meséljek a Humánokról és az Ekonokról. Van kedvem elmesélni, hogy Adam Smith csak háromszor említette a „láthatatlan-kéz” fogalmat és akkor is rosszat mondott róla. Van kedvem elmesélni, hogy a telhetetlenségünk hozza nyakunkra munka átkát, és hogy akkor adósodunk el amikor a legtöbb pénzünk van – a svájci hiteleket sem csövesek vették fel, hanem azok akik nagyobb lakást akartak. Van kedvem elmesélni, hogy nem csak a fukarkodó emberre kell egy társadalomnak gondolni. Van kedvem kipiszkálni a logarlécet, és talán az aktákat is az aktatáskákból.

„Az új gazdasági gondolkodás régi könyvek olvasgatását jelenti” (Mark Thoma) Van aki abban hisz, hogy  Minél többet tanulsz, annál butább leszel, de van aki abban, hogy minél többet tanulsz, annál butább lesz az ellenséged!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email