anti-dogmatic

Mennyi tapasztalat kell ahhoz, hogy megsaccold: só vagy cukor van a fűszer tartóban, vodka vagy pálinka van az üvegben anélkül, hogy megkóstolnád? Mennyi tapasztalat kell, hogy megsaccold a felvételi beszélgetésen: a jelentkezők tanulékonyságát, tiszteségét és szenvedélyes kíváncsiságát?

Egyszerűen megfigyelhető, hogy valakinek „van egyetlen üdvözítő megoldása, de nincs problémája – tudáshiánya. Ilyenkor kétségtelen, hogy dogmatikus világképről van szó. Ha valahol, egy kész megoldás csodát teremt, akkor nem kell se tudós, sem kutatás. Nos, annak a doktorandának, vagy doktorandusznak, semmi keresni valója sincs a doktori iskolában, aki már tudja, hogy mi az egyetlen helyes módszer arra, hogy a rossz emberből jót csináljon, vagy arra, hogy a rossz vállalatból jót csináljon, vagy a szegényből gazdagot csináljon

A „pozitív hozzáállás” nem segít. Ha nincs ott a víz, amikor az ablakot akarod lemosni, akkor semmilyen pozitív hozzáállás nem segít. Ha nincs probléma akkor nem kell keresni a megoldást. Pontosan fordítva van a kételkedőnek – negatív hozzáállásnak – van esélye, a dogmatikusnak nincs.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email