Tükröm, tükröm…

Egy diák, tévesen fogalmazva, de fontos dologról kíváncsiskodott. Megkérdezte egy folyóirat főszerkesztőjétől, hogy miért szubjektív a cikkek bírálati folyamata. – Ez a legjobb, ennél nincs jobb – mondta a főszerkesztő, aki előtte egy órát beszélt arról, hogy minden mérhető. Ne törődjünk most a téves fogalmaktól hemzsegő beszélgetéssel. Inkább keressük a megoldást a valós problémára. Miként lehet túlélni a pozitivisták világában.

„Szopok, nyalok gombot varrok” – mondta Hofi. Ok, ez itt is működik, de mit látunk magunkról, ha tükörbe nézünk.

Örkény István Az élet értelme című egypercesében írja: „Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú. Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmad­rangú valami. Hát akkor mi? Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.

KépkivágásMit csinálhat a gondolkodó gondolataival. Nem többet, mint amit itt és most csinálok. Ír egy madzagra fűzött blogbejegyzést néhányszáz olvasónak. Ne keveselld hiszen, ha a pozitivistáknál gombot varrsz és publikálsz cikket, akkor azt még annyian sem olvassák el. Van olyan, hogy sokan hivatkoznak rá, de tizenév múlva senki se fog idézni belőle egy gondolatot.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email