a parancs az parancs

Gyorsan bekapkodok néhány Kis herceg idézetet

  • „Azért van jogom engedelmességet követelni, mert ésszerűek a parancsaim”
  • Az etikett megtiltja, hogy a király jelenlétében ásítsanak – mondta az uralkodó. – Megtiltom. – Nem bírom megállni ásítás nélkül – felelte a kis herceg zavartan. – Nagy utat tettem meg, és nem aludtam… – Akkor megparancsolom, hogy ásíts – mondta a király. – Hosszú esztendők óta senkit sem láttam ásítani. Az ilyesmi ritka szórakozás nekem. Tessék, ásíts még egyet! Parancsolom. – Csakhogy ettől lámpalázas lettem. Nem megy… – felelte a kis herceg, és elpirult. – Hm… hm… – tűnődött a király. – Hát akkor… megparancsolom, hogy hol ásíts, hol meg…

  • „Ha egy generálisnak megparancsolnám – mondogatta -, hogy változzék tengeri madárrá, és a generális nem engedelmeskednék: ebben nem ő lenne a hibás. Én lennék a hibás miatta.”

Van még egy tucatnyi, de ez a három is inkább emlékeztető, arra hogy hol keresgéljenek ha meg akarják érten a parancs fogalmát. A minap három helységgel a wc-csészétől a következőt láttam:

IMG_0460

Ismét bebizonyosodott, hogy a kisherceg nélkül mekkora ostobaságokra képesek az emberek. Mire használjam itt a wc kefét? Fogmosásra, vagy köröm tisztításra. De ha kötelező, és én szabálytisztelő akarok lenni, akkor talán mégis a cipőmet fogom megkefélni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email