új dadogás a némafilm hazájában

Tini már nógat, hogy írjam meg mit tapasztaltam az amerikai konferencián. Tegnap délután megszületett az új össz-képem. A „kutató” két hárombetűs nevéből arra következtetel, hogy ősei ázsiából vannak, az ő angolnyelvéből viszont arra, hogy az ovodától a PhD-vel bezárva mindent Amerikában csinált. 

Alig tudtam visszatartani, amikor a bemutatójában megláttam, hogy a produktivitás fogalmaát ő találta ki és írta meg (2017-ben) Most hirtelen nem tudnom, hogy hova nyúlnék, ha valamelyik bíráló rámerőszakolná, a produktivitás lehivatkozását, de szinte biztos vagyok benne, hogy fél évszázaddal ezelőtt már vizsgakérdés volt az egyetemen. Sebaj a kétszer hárombetűs nevű gyereknek lesz eggyel több önhivatkozása. Nem ez a lényeg, hanem az hogy „dadogva beszél” a produktivitásról – látszik rajta, hogy e szakma nyelvébe bevándorló, és szörnyen idengen neki minden. Nos, ez a multidiszciplináris. Kettőt veszel és egyet sem kapsz. Ugyanolyan idegen neki az operácikutatás mint a menedzsment.

2007-től néha-néha belekukkantottam az amerikai menedzsment óriáskonferenciába. Doktorandusz koromban (1978-1979) előfizettem az operációkutatók megmondó folyóiratára. Most itt vagyok ezer operácikutatóval, közülük csak öten állatak fel amikor a diszvacsoránál megkérdezték, hogy ki voltak negyven évvel ezelőtt benne a buliba. Mindkétt amerikai óriás-konferencia tele van multidiszcilina hívőkkel. Ott a menedzsmenteseknél, és itt az operációkutatóknál is az interdiszciplinaritást vallják, de egyik sem az, hiszen ök nem a két diszciplína között vannak, hanem mindkettőben bevándorlók.

Hab a tortán, ha valaki négy diszciplínás (a statisztikából és a pszichológiából is bevásárolt). Ez olyan mint amikor az ovisok a nagy mikulás előtt, szavalnak, énekelnek, rajzolnak, és táncolnak. Anyukáknak és apukáknak tetszik.

Itt a mikula?s is nagyobb

Itt nem csak a mikulás és az épületek nagyobbak, hanem a „kutatók” önbizalma is. Ott tartunk, hogy a négy tanácsadóóriás által használt nyelv lett a standard. Száz-kétszáz (Pl.: produktivitás, tudástőke, bigdata, lean,…és hasonló) a sok használattól elkopott fogalom pörög. A tanácsadóóriások félmiliónyi tanácsadója naponta írja és vagy mondja ezeket az elkoptatott fogalmakat. A konferencián szereplő „kutatók” csak annyiban különböznek tőlülk, hogy ők némi alamizsnáéert önmaguktól kell, hogy hivatkozzák. Nos ezt nevezen új dadogásnak a némafilm hazájában

A ne?mafilm haza?ja?ban
P.S.:

a régi dadogás száz évvel ezelőtt volt, amikor a soktízmilió bevándorló itt-ott elkapot szavakal valahogy mégis megértette, hogy sört vagy Whiskyt kér a kocsmában.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email