nesze neked módszer – kórkép

„Világ tudomanyfilozofia-mentesei egyesüljetek” lett az új mozgalom jelszava. Ez látványos! Ami kevésbé látványos az a: „világ módszer-gúnyolói egyesüljetek” – talán ez lehetne a legújabb mozgalom jelszava.

Elfelejtették, vagy már mentoraik sem értették, hogy:

Gondolkodunk a múltról! Utána számolunk (azokból az adatokból amelyek megtalálhatók). És végül ismét gondolkodunk a múltról.

Ha a megtalálható adatok között nincs nagyon erős összefüggés akkor a „kutatás” eredménye: nem jöttem rá semmire, vagyis arra jöttem rá, hogy lehetetlen a múltat csak mediokrisztánba gyömöszölni. Amerikában szokták mondani, hogy úgy kell megmagyarázni a múltat, hogy azt az utcán bármely járókelő megértse. Hát, ez csak arra jó, hogy kigúnyolja a gondolkodókat.

Összehasonlítani csak hasonló esettet azonos vagy majdnem azonos helyzetben érdemes. Most már kénytelen leszek Maslow-nak drukkolni. Láttam egy „kutatást” amelyben egy gyanúsan meghatározott kis csoportnak más szükségleti hierarchia jött ki. Akár úgy is lehet, ha eltekintünk a kérdőívben feltett kérdések ott és akkor olvasataitól, és a likert skála összes nyavalyájától.  De akkor sem cáfolata egy konceptuális Maslow modellnek.

És végül a legnezebben érthető: nincs közös elménk – az átlagos (normális) elme a mediokrisztán-nak egy óriási csúsztatása. Feyerabend (tudományfilozófus) megírta „A módszer ellen” című könyvét. Itt az ideje, hogy valaki megírja „… és főleg a megértetlen módszer ellen” című pamfletet. De az is lehet, hogy már Nicholas Taleb meg is írta.

Muszáj elmenni Amerikába és meglátni, hogy ott sem mindenki Nassim Taleb tudásszintű gondolkodó. És muszáj visszajönni és meglátni, hogy itt sem mindenki Kjell A. Nordström és Jonas Riddersträle szintjén gondolkodik Amerikáról.

Karaoke

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email