fogalmunk sincs

Se Szarajevóban, se Zágrábban, sem Budapesten nem hallottam egy értelmezhető fordítást, a Business Administration fogalomra. Régi fogalom, amely kezd kimenni a divatból az angolszász világban is. Úgy megy ki a divatból, mint az utcai gázlámpagyújtogató. Mégis másról van szó. Az utcai gázlámpák eltűntek, de nem tűnt el a „Master of Business Administration” nevű zsíros falat az iskoláknak. Sőt.

Fogalmunk sincs

többet beszélünk az iskoláról mint arról ami benne van

 

A napokban néhányszor műtőasztalunkra kerül a Business Administration fogalom. Kivertem a biztosítékot, amikor Marx nyomán a következőt vázlatom egy cetlire: P – Á – P. Valami ilyesmi rémlik: pénzért veszünk nyersanyagot és munkaerőt, abból lesz egy áru, amelynek lesz használati és csere értéke, és így több pénzt kapunk érte, mint amennyivel elindultunk. Ezzel a körforgással foglalkozott „Business Administration” és ezt tanították a „Master of Business Administration” nevű iskolákban. (apró megjegyzés: minden más tanítás fölösleges azokban a specializációkban amelyek „Business Administration”-ra gyártanak specialistákat)

A diákoknak három dolgot kell tudni Itt is ott is amott is. (1) Mikor milyen és mennyi nyersanyagot és melóst és/vagy gépet vegyünk pénzünkért. (2) miként szervezük meg a gyártást a megvásárolt anyagból és a megvásárolt melóssal. (3) Miként sózzuk el valakinek a legyártott valamit. A diákok mind ezt megtanulták, hiszen ma több pénz marad a gyógyszergyában is és a repülögyárban is mint 14%. Fogalmunk sincs, hogy mit? Vagy nem akarnak/akarunk rá találni három fogalmat. Mintha angolul valamikor ilyesmiket hallottam volna „Liquidity Contorl”, „Operation Control” és „Market Control”. Egyik sem kapott olyan nevet, ami elfogadott fogalom lehet. Talán a control fogalom hiánya, talán valami más vezetett ide.

Az emberek csinálják, és nem zavar senkit, hogy fogalmunk sincs róla. Mondhatjuk azt, hogy az iskolák szereplői nem is akarják bevallani, hogy mit is tanítanak/tanulnak? Hogy történhet meg, hogy se bosnyák, se horvát sem magyar nyelven nincs egy fogalom a Business Administration„-re? Erre nem mondaná Kuhn, hogy paradigma előtti korszak. Hiszen ha nincs meg a három fogalmunk akkor nincs meg a lehetőség az elkézelések versengésére.

És lesz majd DBA (Doctor of Business Administration), de még zárva a kapuk. Amerikában már besurrant hátulról. Majd előbb utóbb itt is lesz valaki, aki betuszkolja.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email