de jó nekik

Ebben a hónapban is, mint az elmúlt negyvenhét júniusban, láttam néhányszáz vizsgázó diákot. Jelentem semmi változás. Kapaszkodnak a számokba, amelyeket nem értenek.

Vegyünk egy állati példát, amit majd, mint a tudósok emberekre is vonatkoztatunk. Ha az átlagos egér a káposztától 72 dB hangerővel fingott, és a sajttól csak 27 dB hangerővel fingott, tavaly is és tavalyelőtt is akkor biztosak vagyunk benne, hogy minden ugyanúgy lesz jövőre is. És hogyha a nemnormális egerek  10%-a nagyobbat és 10% tavaly és tavalyelőtt is kisebbet fingot, mint 72dB, akkor jövőre is 20% nemnormális egér lesz.

Kapom a jelentést a bírálóktól, hogy egyetlen diákunk sem érti: a múltbél mérések adatai csak akkor vonatkoztathatók a jövőre, ha semmi sem változik. Vájtfülűeknek valamikor még azt is megsúgtam: A GYORSULÁS GYORSULÁSA ÉS A LASSULÁS LASSULÁSA SEM SZABAD, HOGY VÁLTOZZON.

De jó nekik, nem tudják az indukcó foglmát a tudományfilozófiából! Így nyugodtak, nem kételkedenk a jövő kiszámíthatóságában. Bátran hírdetik, hogy káposztát kell enni, éa a káposztafuvarozóktól majd több adóbevétel lesz.

Nem tudta

Ja… majdnem elfeljtettem mondani, hogy ezt a baromságot mód-szer-tan néven kínálják. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email