a

Ki se mondtam végig előadásom első mondatát, amikor egy diák bejött és elkezdett kérdezősködni. Mondom neki, hogy üljön a többi közé és figyeljen. Nem tetszett neki az ötlet és tovább mondta a saját szövegjét. – Nem tudom a tanárúr elérhetőségét. – Elértél, itt vagyok, és a félév végéig minden kedden itt leszek és mesélek. Kiderült, hogy ő levelet akar nekem írni és az e-mail címem érdekli. Megmondtam neki, de kértem, hogy ne írjon nekem, de ha véletlenül mégsem tudja visszatartani vágyát, akkor nagyon röviden írja meg, hogy mit kell tennem.

Azon gondolkodom, hogy a sürgöny milyen jó megoldás volt. Elmentél a postára és bemondtad!

„Vasárnap jövök a reggeli gyorssal Stop Hozok kóstolót Stop. Anyád”

A sürgönyt szavanként kellet fizetni. Ez ralán öt krajcár lehetett

A su?rgo?ny a?ra

Ha nem úgy lett volna, akkor a régi világ sürgönye is úgy nézet volna ki mint a mai e-mail.

„Egyetlen kisfiam Stop. Múlt héten disznóvágás volt nálunk Stop. Menyhért bácsi a böllér már részegen jött Stop És már kora reggel megverte a Mancikanénit a feleségét Stop A Mancika néni mindig sír amikor a Menyhért bácsi megveri Stop. A Mancikanéni is meg szokta verni a Menyhért bácsit Stop De a Menyhért bácsi nem szokott sírni, mert neki nem fáj mert a Mancikanéni kicsit üt Stop De a mancikanéni akarta, hogy fájjon a Menyhért bácsinak és rászokott arra, hogy tökön rúgja a Menyhért bácsit és akkor a Menyhért bácsi is sír. Stop Anyád”

Nos ebből a második sürgönyből nem derül ki, hogy vasárnap lesz hurka és kolbász. Képzeljük el, hogy a posta fizetett volna az írónak minden szóért. Akkor két három oldalt is írtak volna mielőtt eljutottak volna a hurkatöltés történetre.

Nekem a tanításért fizetnek, másnak másért. A péknek a kiflisütésért fizetnek. A bicikliszerelőnek a bicikliszerelésért fizetnek. Ha a tanárnak nincs lehetősége, hogy tanítson, akkor fölöslegesnek érzi magát. Nem lehetsz tanár tanítvány és tanterem nélkül. Sosem tanultál sürgönyt írni. Feltételezem, hogy a pék és a bicikliszerelő sem tud kielégülni, ha mást kell neki csinálni, mint amit tud. A pék és a bicikliszerelő disznóvágás után szívesen ad egy kis kóstolót öreganyja ápolójának. Van, aki a gyermeke tanítójának, de van, aki lova orvosának adna egy kis kolbászt és hurkát. Ha elég sok pék és bicikliszerelő van, akkor jut a tűzoltónak, a kosárlabdázónak, de még a bakáknak is egy kis kóstoló.

A tanároknak a kóstolókból mindig jutott bőven. Nincs mire panaszkodni. Jól kitalált rendszer, és jól is működik, vagyis működhetne. De mégsem így van. A kóstoló elosztásába befészkelte magát néhány [email protected]@. A [email protected]@ sosem döntött arról, hogy miként oszlik el a kóstoló sok apró falatra, de valahogy elérte azt, hogy beleszólhasson abba, hogy csak az kaphat kóstolót, aki hosszú sürgönybe leírja Menyhért bácsi és Mancika néni átlagos hétköznapjait.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email