Felállt és meg is szólalt

Hofi mondta: a balf… felállt és megszólalt

Néhány évvel ezelőtt minden konferencián felálltak és megszólaltak a Lehman Brothers csődjéről. Ugyanazok a „bank szakértők” később „vírus szakértők” lettek és nem csak felálltak, hanem meg is szólaltak. Most szintén felálltak és tálald ki miről szólaltak meg hatszáz ember előtt. Később a kevésbé ismertek közül is felált néhány. To Embrace, Or Not To Embrace: Chatgpt Is The Question.  A Digital Literacy And Artificial Intelligence – Does Chat Gpt Introduce The End Of Critical Thinking In Higher Education? felálón a csilláron is lógtak volna, de nem volt. Erre és hasonlóra ismét érvényes Hofi mondása.

Nyomják Elon Musk mondását: It’s a new world. Goodbye homework! (van aki már közkincsnek tekinti és nem hivatkozza). Néha már sírásra görbülő szájjal kimondják: „End of critical thinking” A másik teremben erre rákontráznak: „Work at home”  Ez a jó a konferenciákon, nem kell megjegyezni. Ez a nem jó a konferenciákon: nem kell a felszólalás előtt komoly könyveket olvasni.

Másnap reggel zenét hallgattam. Az okos gép már kínálgatott “nekem illő” más zenét. Megnézem mit kínál. „Ezek ugyanazok” – dalolgatja, a szerző. A dalszerző apjához hasonlóan az én apám sem hitt az ember változatában Apám, a dalszerző apjánál egyszerűbben magyarázta a világot: legyintett egyet. Apám csak a gépek változásaiban hitt. Túl sokan vannak akik, a nekem is ajánlott dal szerzőjével dalolnak. A dalszerző messze van a Sárikától. Ezek, akik a konferenciákon nem tudják, hogy ugyanazok, de mi, akik belefingunk a nulláslisztbe is ugyanazok vagyunk. Mi sem változunk, de a gépek, amiket használunk, változnak. A kritizálóim sem változnak! A Óperenciántúliknak és a szigetországinak sehogy sem volt emészthető: (2) a frissensült doktoraink tudása frissebb mint a tanároké (2) a milliónyi folyóirat cikk bíráló mediokrisztánban él.

Ma reggeli előtt ismét meghallgatom Sárikát, legyintek egyet – mint apám, de valamivel szófosóbban nála azt mondom: A karaoke kapitalizmus és a Bécsi kör is marad ugyanaz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email