Mit tudunk Thomas Piketty világnézetéről?

Thomas Piketty írt egy könyvet, utána kiadták annak egy rövid változatát Piketty zsebkönyv címen Végül megnézhető egy Thomas Piketty TED előadás néhány percben. Ismerőseim közül ketten említik. Čausević professzor a kapitalizmus jövőjének fejtegetésében és Csizmadia is említi könyvében amikor a globális trendekről ír. Most jön a nehéz kérdés! Tudunk-e valamit arról, hogy a nagy vagyonok serkentik vagy fékezik a kapitalizmust. Valahogy úgy van ez, mint szüleim korosztályánál. A múlt század elején születetteknek volt véleményük Karl Marx filozófiájáról. Rengeteg embert ismertem abból a korosztályból. Közülük csak egy olvasta a Tőkét.

A tudásgyarapítás tömbösíthetetlen. Nem kell sokat tanulni, hanem mindig egy kicsit. A vizsgára, és később a munkában határidőre idomított emberek elveszítik a ritmust (arra gondolok, hogy az események egy szabály nyomán történjenek).

RitmusA szabály lehet bármelyik, de legyen. Mindegy, hogy naponta vagy kétnaponta háromnegyed óra, de ne legyen több napos gondolkodásszünet. Mindenkivel, aki irodalmi remekművet olvas, megtörtént, hogy két hét után megtalálta az ágy alatt a félbehagyott könyvet. Sokan mondják, hogy a nyáron kiolvasnak egy könyvet. Meg is teszik minden nyáron. Az életük végéig elolvasnak néhány tucat könyvet. Itt van a padlón – néha bele is rúgok – egy könyv, amit születésnapomra kaptam. Elkezdtem, de két hónapja nem folytattam. Jónak indult. Rengeteg fontos apróság, és egyáltalán nem fontos levél olvasásával elillant a két hónap. Semmit sem tudok e könyv szerzőjének világképéről.

Doktori iskolánk nyolc félévig díjjal ösztökéli diákjainkat a tanulásra. A pénzt havi ritmusban kapják. Bizonyosan zavarná őket, ha ez a szabály nem lenn betartva. Engem is zavar, amikor a diákok elveszítik a tudásgyarapodás ritmusát. A multi-világban olyan jól hangzik, ha valakinek van véleménye arról, hogy Piketty, Marx és Keynes ugyanarra gondoltak vagy nem. Ebben a mi világunkban gyorsan kilóg a lóláb. Piketty, Marx és Keynes világképeiről jópofáskodni csak a tudásgyarapodá ritmusának megtalálásával – állandó kevés tanulás után lehet.

P.S.

Szokták mondani, hogy nem lehet elfelejteni a biciklizést. Dehogynem. Nos, így van a tanulással is. Nem lehet kihagyni harminc évet. Láttam néhány kortársamat, akik úgy döntöttek, hogy egy ideig inkább vagyont gyarapítanak. Egyik se tudod visszatérni a tanuláshoz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email