a múltnélküli véletlen

Fölösleges, hogy átírjak valamit a ChatGP-ről, hiszen az olvasó elolvashatja azt anélkül is, hogy én közvetítsem. Mindegy, hogy kinek szánt dolgozat. Csak akkor tudok valamit mondani, ha én mondom, és nem a gép szedi össze innen-onnan. Nekem lehet eredeti gondolatom. A véletlenről Taleb  írt érdekes, és sokan mások unalmas gondolatokat. Illik megemlíteni, de elvárás, hogy én is mondjak valamit.

Seth Godin celeb vagy nem, de létezik akkor is, ha az akadémiai világ rühelli, a Törzsek c. TED előadásán mondta: „Az eretnekek a status quo láttán azt mondják: ez nem mehet így. Ki nem állhatom ezt a helyzetet. Fel akarok állni, és előrébb vinni a dolgokat. Látom, mi a status quo, és nem szeretem. A kis szabályok ismerete és szolgai követése helyett, ahelyett, hogy birkamódon éljünk, mint aki félig alszik, utasításokat követ, lesunyt fejjel, beilleszkedve, időnként valaki feláll, és azt mondja: én nem.”

A gép is tudja, hogy Gottfried Leibnitz sokszáz évvel ezelőtt írta, hogy van gondolkodásból származó igazság „truths of reasoning” és tényekből származó igazság truths of fact„. Később Hume is belemélyedt a „két igazság” elválasztásába. Rengetegen kötözködtek és kötözködnek, és még többen fognak a közeljövőben kötözködni vele, anélkül, hogy tudnának róla. Gyakran hallom: „ez eddig még sosem történt meg”. Igen, ilyen tényigazságok (truths of fact) még nem voltak  de ebből következik-e az, hogy most, vagy a jövőben sem történhet meg? A kilencvenhárom éves ember még sosem halt meg, de most igen. Most is, ilyen durván lemeztelenítem az empiristákat.

Nem így, de valahogy a gép is összegyűjtene valamit. Nos, most jön az, amit viszont képtelen összegyűjteni: Három évtizeddel ezelőtt vendégtanárom volt Hársing László, aki az akkori humán-menedzsernek készülőknek mesélt a cáfolhatatlan gondolkodásból származó igazságokról. A diákoknak nem tetszett a kurzuson a statisztika tanítás – háromszor cseréltem tanárt – de mégis inkább a tényigazságokat fogadták el, mint Lacibácsit. Semmilyen előtörténete nem volt a humán-menedzser iskolának. Semmilyen előtörténetem nem volt Magyarországon. Semmilyen előtörténete nem volt Lacibácsinak az üzleti képzésben. Semmilyen előtörténete nem volt az igazságok firtatásának a „bussiness school”-okon.  Véletlen ott voltam, véletlen ott voltak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email