Miről álmodhat egy könyvelő

Ebédnél kollégám felhozta az Omega egyik nótáját, amely úgy kezdődik, hogy: Egy negyvenéves könyvelőnek. Szörnyű álma volt. A könyvelő munkája legalább olyan messze állt tőlünk, mint a negyven évesnek lenni. 1977-ben nagyon öregnek tűntek a negyvenévesek.

Szüleim korosztályában nem volt divat a gyakori munkahely, vagy sportklub csere. Inkább nem volt. Korosztályomban már nem volt eretnekség, de nem is volt kötelező. Úgy szoktam mondani, hogy eddig négy ország hat egyetemén dolgoztam – magamhoz viszonyítva hosszabb ideig. Nem pontos az egyetemek száma. Ha egyik szűrőt veszem akkor hat, ha a másikat akkor hét, ha a harmadikat akkor nyolc. Mindegy. Átlagon felüli tapasztalatom van a „ki- bevándorlásból” egy szakmán belül. Semmi tapasztalatom a könyvelőből dobos lenni pálfordulásokban.

Az első időszakban – annak ellenére, hogy hívtak – keresik rajtad a fogást. Úgy gondolják, hogy nem baj ha tudják a gyenge pontodat – sosem tudni. hátha majd egyszer kell. Kivétel nélkül az első amivel megpróbálnak kicsinálni az az iskoláid pocskondiázása, vagy rosszabb esetben felülvizsgáltatása. Itt sosem találtak rajtam fogást, hiszen le se sz@rtam a titulusokat. Jó nekem az „Abaracskai” emlegetés. A második fogáskeresés is azonos volt mindenhol. Elkezdik tapogatni a pénz-érzékenységedet. Itt sem voltam csiklandozható sosem. A harmadik nekifutásaik leggyakrabban bejött. Fogást találtak rajtam. Ma sem értem, de megpróbálom leírni a fogás elemeit, hiszen a lényegre képtelen vagyok.

Van egy film amelyben Terence Hill játssza a balekot kártyázáskor. Megmutatja, hogy négy király van a kezében.

Utána megkérdezi, hogy melyik a legerősebb kártya. Mivel neki nem abból van négy, mind a négy királyt le akarja cserélni. Azt az osztást megnyeri de végül veszít. Nos, hasonló talány az is amikor megmutatod a lapjaidat, a többiek dugdossák de látványosan eldobják és rövidtávon úgy néz ki, hogy te vagy a győztes, és utána mégsem. Nevet sem tudok adni ennek a kicsinálásnak. Néha úgy tűnik, hogy a könyvelőnek megvalósul az álma és ő fog helyettem dobolni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email